BATATY - ciekawa alternatywa dla ziemniaka

Fot.: Thinkstockphotos.com

Wartości odżywcze:

Batat

Wartość odżywcza Na 100 g

Wartość energetyczna (kcal) 85

Tłuszcz 0,1 g

Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0 g          

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g          

Cholesterol 0 mg    

Sód 55 mg    

Potas 337 mg

Węglowodany 20 g

Błonnik 3 g  

Cukry 4,2 g  

Białko 1,6 g  

Witamina A 14 187 IU

Kwas askorbinowy 2,4 mg

Wapń 30 mg

Żelazo 0,6 mg

Witamina D 0 IU    

Witamina B6 0,2 mg

Witamina B12 0 µg

Magnez 25 mg
Fot.: Wikimedia Commons

Bataty (łac. Ipomoea batatas) to inaczej słodkie ziemniaki, patat, kūmara lub wijec ziemniaczany. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej. Europejczycy przekonali się o ich właściwościach za sprawą Krzysztofa Kolumba. Z kolei portugalscy odkrywcy zabrali je do Afryki i Indii, które dzisiaj są jednym z głównych - obok Wietnamu, Japonii i Chin - producentów batatów. Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany - białą, pomarańczową lub żółtą. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany - silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Fot. Vmenkov/Wikmedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0s

Bataty - właściwości przeciwnowotworowe

Według badań, u kobiet spożywających więcej produktów bogatych w beta-karoten (a takim są bataty), mniejsze było ryzyko zachorowania na raka piersi. Natomiast badanie przeprowadzone na samcach szczurów dowiodło, że włączenie do diety fioletowych batatów hamuje powstawanie zmian patologicznych w jelicie grubym. Z kolei badanie przeprowadzone na pacjentach, u których zdiagnozowano nowotwór pęcherza, dowiodło, że bataty należą do warzyw najlepiej chroniących przed tą chorobą. Mało togo, bataty mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerek. Tak wynika z badań przeprowadzonych w Japonii, które polegało na obserwowaniu przez 10 lat 47 997 mężczyzn i 66 520 kobiet.