Drewno wędzarnicze

W procesie wędzenia wykorzystujemy jedynie drewno drzew liściastych. Szczególnie chętnie wędzimy na drewnie z jabłoni i wiśni – walory smakowe wiśni, jej charakterystyczny mocny kolor – doskonale podkreślają niektóre gatunki mięs i wspaniale komponują się z warzywami, natomiast dym z jabłoni idealnie wręcz komponuje się drobiem, rybami i owocami.

Z uwagi na złożoność procesu wędzenia – jedynie część aromatu naszych wędlin pochodzi z głównych drzew „temperaturo-twórczych” w procesie pirolizy (naukowa nazwa wędzenia). Uzupełnieniem i wzbogaceniem smaku dymu są zrębki wędzarnicze. Zrębki, pomimo podobieństwa do trocin – trocinami NIE SĄ. Jest to wyselekcjonowany, profesjonalny produkt uzyskiwany w specjalnych maszynach, pozbawiony pyłu ( pył może mieć negatywny wpływ na dym wędzarniczy).

Wzbogacamy dym zrębkami z drewna drzew:

·         wiśnia,

·         jabłoń

·         grusza

·         orzech włoski

·         morela

·         śliwa

·         czereśnia

·         olcha

·         buk

·         dąb