FENKUŁ czyli koper włoski

Fot.: Thinkstockphotos.com

Wartości odżywcze:

Koper włoski (fenkuł) - wartości odżywcze bulwy (w 100 g)

Wartość energetyczna - 31 kcal

Białko ogółem - 1.24 g

Tłuszcz - 0.20 g

Węglowodany - 7.30 g (w tym cukry proste 3.93)

Błonnik - 3.1 g

Witaminy

Witamina C – 12.0 mg

Tiamina – 0.010 mg

Ryboflawina – 0.032 mg

Niacyna - 0.640 mg

Witamina B6 - 0.047 mg

Kwas foliowy - 27 µg

Witamina A – 963 IU

Witamina E – 0.58 mg

Witamina K - 62.8 µg

Minerały

Wapń – 49 mg

Żelazo - 0.73 mg

Magnez - 17 mg

Fosfor - 50 mg

Potas - 414 mg

Sód – 52 mg

Cynk - 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Fot.: Wikimedia Commons

Koper włoski (fenkuł) na schorzenia układu oddechowego

Koper włoski zwiększa objętość wydzieliny oskrzelowej i zmniejsza jej gęstość, a także przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego, dlatego w ziołolecznictwie stosuje się go jako środek wykrztuśny. Poza tym zwalcza drobnoustroje. Współczesna fitoterapia poleca żucie nasion fenkułu m.in. w przebiegu grypy.

Koper włoski sprawdzi się także przy zapaleniu jamy ustnej i w aftach.

Dzięki działaniu wykrztuśnemu, a także przeciwgorączkowemu i napotnemu, fenkuł doskonale sprawdzi się w walce z przeziębieniem. Olejek koprowy z dodatkiem mleka i miodu jest stosowany jako środek wykrztuśny w schorzeniach dróg oddechowych. Pomocne mogą okazać się również inhalacje z wykorzystaniem olejku z kopru włoskiego. Wystarczy do miski z gorącą wodą dodać kilka kropel olejku, następnie nakryć głowę ręcznikiem, pochylić się nad naczyniem i wdychać opary. Inhalacja nie powinna trwać dłużej niż 15 minut.

Fot. Wikmedia Commons

  • Koper włoski (fenkuł) na wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego

Owoce kopru włoskiego stosuje się przy zaburzeniach trawienia i braku apetytu, gdyż pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci.

Koper włoski pomocniczo stosuje się także w leczeniu chorób układu moczowego.

Poza tym zmniejszają napięcie mięśni gładkich brzucha, dlatego sprawdzą się przy bólach brzucha i wzdęciach. Owoce fenkułu wzmagają także ruchy perystaltyczne jelit, dlatego można je stosować przy nieregularnym wypróżnianiu i zaparciach. Warto wiedzieć, że owoce kopru włoskiego często dodaje się do preparatów przeczyszczających w celu złagodzenia skurczów jelit.

  • Koper włoski (fenkuł) na kobiece dolegliwości

Podobno koper włoski może pomóc przyspieszyć miesiączkę, złagodzić objawy klimakterium, podnieść poziom libido (ziele i owoc uważano w medycynie ludowej za afrodyzjak), a nawet ułatwić poród, jednak do tej pory nie przeprowadzono badań naukowych, które potwierdziłyby te doniesienia.

Olejek z kopru włoskiego na pasożyty

W ziołolecznictwie olejek eteryczny z kopru włoskiego stosuje się zewnętrznie, gdyż działa bakteriobójczo oraz przeciwpasożytniczo na świerzbowce i wszy.

Koper włoski (fenkuł) - zastosowanie w kuchni

Koper włoski występuje w kilku odmianach, różniących się morfologią owoców i składem chemicznym. Na przykład, odmiana kopru włoskiego beta-dulce jest wysoko cenioną przyprawą i jarzyną, którą można wykorzystać w kuchni. Świeże, pokrojone liście fenkułu można dodać do rosołu oraz do zupy rybnej. Pachną mniej intensywnie niż zwykły koper, z lekkim zapachem anyżku. Koper włoski można też jeść na surowo, w formie sałatki (świetnie komponuje się na przykład z selerem naciowym i jabłkiem). Z kolei nasiona fenkułu dodaje się do grillowanej wieprzowiny i do smażonego mięsa wieprzowego, np. do kotletów. Natomiast w kuchni włoskiej nasionami aromatyzuje się wywar do gotowania ryb. Warto wiedzieć, że przemyśle spożywczym olejek koprowy wykorzystuje się w celu aromatyzowania wyrobów cukierniczych i wódek.