GWIAZDA STYCZNIA - BURAK CZERWONY

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza na 100 g:

Wartość energetyczna - (kcal) 43

Tłuszcz - 0,2 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,1 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0 g

Cholesterol - 0 mg

Sód - 78 mg

Potas - 325 mg

Węglowodany - 10 g

Błonnik - 2,8 g

Cukry - 7 g

Białko - 1,6 g

Witamina A - 33 IU

Kwas askorbinowy - 4,9 mg

Wapń - 16 mg

Żelazo - 0,8 mg

Witamina D - 0 IU

Witamina B6 - 0,1 mg

Witamina B12 - 0 µg

Magnez - 23 mg

Buraki MAJĄ właściwości lecznicze. To fakt potwierdzony naukowo. Swoje właściwości zawdzięczają betalainom – substancjom barwiącym które powodują zwiększenie odporności, hamują proces starzenia i mają wpływ na zapobieganie rozwoju nowotworów.

Betalainy – to naturalne barwniki, w skład których wchodzą czerwono – fioletowe betacyjaniny i żółto – pomarańczowe betaksantyny. Ogólnie związki te dosyćżadko występują w naturze. Poza burakami spotykane są w: boćwinie, opuncji, pitaji, ulluko, oraz amarantusie - wg Tomasza Sawickiego z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

W Polsce najgłębszym źródłem barwników betalainowych jest burak ćwikłowy. "Dotychczasowe badania wykazują, że betalainy charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającym, które wynikają ze struktury ich cząsteczki. Dlatego w dużej mierze dzięki tym związkom burak ćwikłowy znajduje się wśród dziesięciu warzyw charakteryzujących się najsilniejszym działaniem przeciwutleniającym" - zauważył Sawicki.

Jak dodał, liczne badania wykazują, że betalainy hamują peroksydację lipidów. "Peroksydacja to proces utleniania lipidów. Betalainy działają ochronnie w stosunku do czerwonych krwinek oraz przeciwdziałają kardiotoksyczności w trakcie chemioterapii nowotworowej. Kardiotoksyczność to zmiany w układzie sercowo-naczyniowym np. wywołane na skutek trwania chemioterapii czy radioterapii lub bezpośrednio po jej zakończeniu" - podkreślił Sawicki.

Jak wyjaśnił Sawicki dotychczasowe badania prowadzone na związkach biologicznie aktywnych obecnych w żywności dowodzą, że na absorpcję tych substancji ma wpływ wiele czynników tj.: struktura chemiczna badanych substancji, ich trwałość w przewodzie pokarmowym, aktywność enzymów trawiennych oraz bakterii jelitowych.

Burak ćwikłowy jest powszechnie uprawianym warzywem w Polsce. Jego plony szacuje się na około 314 tys. ton rocznie. Burak ćwikłowy jest ceniony przez konsumentów głównie ze względu na walory smakowe. Posiada on również wiele zalet dietetycznych, ponieważ jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2), składników mineralnych (K- potasu, Ca- wapnia, Mg- magnezu, Fe- żelaza) oraz szeregu składników biologicznie aktywnych, na czele z betalainami., którym przypisuje się korzystne oddziaływanie na organizm człowieka.

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.