Konserwanty

Tu będzie krótko.

NIE STOSUJEMY KONSERWANTÓW. ŻADNYCH*.

*Jest jeden wyjątek – stosujemy w naszych roztworach peklujących SALETRĘ – oznaczenie E-252. Substancja ta umożliwia utrzymanie koloru wędliny. Jej proporcja w naszych wędlinach to 6g saletry na 1 litr zalewy. 1 litr zalewy pozwala na zapeklowanie ponad 2 kg mięsa. Czyli 1000 g mięsa przed wędzeniem ma kontakt z mniej niż 3 g saletry.

Jednakże jeśli ktoś z Państwa nie życzy sobie w swoich wędlinach ŻADNYCH - bez wyjątku „E” – nie ma z tym najmniejszego problemu – możemy na specjalne zamówienie (płatne z góry) zapeklować i uwędzić wędlinę bez saletry. Wymóg płatności przed odbiorem zamówienia podyktowany jest tym, że wędlina bez zastosowania saletry w procesie wędzenia zmieni swój kolor na szaro-brązowy. Jest on naturalny – jakkolwiek mało apetyczny – nikt poza zamawiającym nie będzie chciał kupić takiej wędliny – a pomimo, że jest ona smaczna i zdrowa - … członkowie Stowarzyszenia mają ograniczone pojemności żołądków.

Nasze produkty są konserwowane w sposób NATURALNY. Peklowanie, wędzenie to naturalne procesy konserwujące, a dodatkowo bezpośrednio przed dostarczeniem klientowi nasze wędliny są pakowane próżniowo co wydłuża okres ich przydatności do spożycia o ok. 5 razy.