TaTULove POLE - wędliny rzemieślnicze

W zgodzie z, i na podstawie § 9 ust. a), b), c), d), e), g), h), i), j), k), l), q) Statutu Stowarzyszenia POLE – Polska Obywatelska Liniowa Ewolucja, Zarząd Główny Stowarzyszenia podjął w dniu 19 listopada 2018 Uchwałę nr 97/2018 w której zdecydował o rozpoczęciu działalności gospodarczej Stowarzyszenia.

Wiedząc o wieloletnim doświadczenie naszych członków w dziedzinie technik gastronomicznych – są wśród nas kucharze, masarze ale również koneserzy i bonvivanci, którzy potrafią zarówno wyprodukować arcydzieła sztuki kulinarnej jak również docenić ich smak, oczywistym wyborem dziedziny w której Stowarzyszenie będzie rozpoczynać swą działalność była gastronomia.

Chcąc uniknąć tworzenia niezdrowej konkurencji na bogatym rynku usług gastronomicznych – po długich debatach uznaliśmy, że jedynym w pełni zgodnym z celami Stowarzyszenia projektem, będzie stworzenie ekskluzywnej linii tradycyjnych polskich wędlin.

Nasi członkowie od lat byli zaangażowani w poszukiwanie, badanie i ponowne odkrywanie tradycyjnych polskich technik konserwacji żywności, między innymi takich jak: peklowanie i wędzenie – które to techniki są najstarszymi, naturalnymi, znanymi ludziom sposobami na konserwowanie i uwypuklanie smaku potraw. Nie twierdzimy że peklowanie czy wędzenie jest unikalne dla tradycji gastronomicznej Polski. Mając powyższe w pamięci  – jesteśmy w pełni przekonani że:

·         składy mieszanek ziołowych, opartych na polskich, najlepszych ziołach,

·         długość i złożoność procesu peklowania,

·         zastosowanie najznamienitszych wód i soli z polskich złóż,

·         zastosowanie (często) ziemnych piwnic w których może zachodzić powolny i złożony proces technologiczny,

uzasadnia twierdzenie, że samo peklowanie umożliwia uzyskanie unikalnego, tradycyjnego POLSKIEGO smaku.  Smak ten jest niemalże „wysysany z mlekiem Matki” przez większość Polaków. Czując w kiełbasie czosnek czy szczyptę pieprzu oczyma wyobraźni widzimy świąteczny stół przy którym nasz dziadek* (babcia/ciocia/wujek/mama/tata/stryjenka/stryjek/siostra/brat *–niepotrzebne skreślić) uczył nas o zaletach dobrze zrobionej kiełbasy.